Persoonlijk

Dit gebeurt er als je je lakens niet vaak genoeg wast

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

Een goede nachtrust en een goede gezondheid zijn belangrijk om productief te kunnen zijn. Met schoon beddengoed val je niet alleen sneller en dieper in slaap, het is zelfs ongezond om je lakens niet vaak te wassen. Lees ook: 10 dingen die je niet moet doen voor het slapengaan.

Iedereen weet dat je je beddengoed regelmatig moet wassen. Je brengt namelijk vele uren in bed door en ’s nachts zweet je veel. En niet iedereen neemt voor het slapengaan een bad of een douche. Maar wat gebeurt er nou precies als je je lakens te lang niet wast?

Puistjes

Als je met make-up op in slaap valt, of als je veel nachtcreme gebruikt, kan dit in de vezels je kussensloop gaan zitten. Er gaan dan bacteriën in groeien waar je daarna weer met je gezicht bovenop gaat liggen, die vervolgens puistjes kunnen veroorzaken. Dit is zelfs het geval als je met een schoon gezicht gaat slapen, omdat de natuurlijke oliën in je huid vrijkomen en zich in je kussensloop ophopen.

Schimmel- en bacteriële infecties

Als je ’s nachts zweet, komt dit in je beddengoed, kussen, en matras terecht. Vochtige omgevingen zijn een prima plek voor bacteriën en schimmels om zich te vermenigvuldigen. Een bepaald type schimmel, Cladosporium, kan voor astma, longontsteking en problemen met je nagels zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat lakens die een week niet gewassen zijn gemiddeld zo’n 24.600 bacteriën meer bevatten dan de deurknop van een openbaar toilet.

Stofmijt en allergieën

Stofmijt voedt zich met dode huidcellen, en daarvan bevinden zich er een heleboel in ongewassen lakens. Gemiddeld deel je je bed ’s nachts met zo’n 1,5 miljoen stofmijten. Veel mensen zijn hier allergisch voor, en je kunt er dan ook bultjes en ademhalingsproblemen door krijgen. Als je je beddengoed te lang niet wast, is het extra lastig om van stofmijt en andere nare beestjes af te komen.

over de auteur

Chwhynny Overbeeke

Reageer

2 Reacties